Wellness Verzorging

Wellness en Verzorging voor Uzelf

Wat zijn de oorzaken van een droge huid

Een droge huid kan door verschillende oorzaken ontstaan. Een van de oorzaken is vaak met te warm water douchen waardoor de vetten van de huid worden weggespoeld. Hetzelfde geldt voor de huid te vaak wassen met zeep. Zeep zorgt er ook voor dat vetten van de huid worden weg gewassen. Daarnaast kan een slechte leefgewoonten zorgen voor een droge huid. Denk hierbij aan ongezond eten of te weinig water drinken. Ook kan door erfelijkheid of door een bepaalde aandoening iemand last hebben van een droge huid. Maar hoe is de huid opgebouwd en hoe ontstaat een droge huid? En hoe kan een droge huid worden behandeld en worden voorkomen?

Opbouw van de huid en ontstaan van droge huid

De huid is opgebouwd uit drie lagen. Het onderste deel wordt het onderhuidse weefsel genoemd, wat gevolgd wordt door de lederhuid en als laatst de hoornlaag. Het bovenste deel van de huid wordt de hoornlaag genoemd. De hoornlaag heeft een barrièrefunctie om ons tegen bijvoorbeeld schadelijke stoffen van buitenaf te beschermen. De hoornlaag bestaat uit huidcellen en huidvetten die afgestorven zijn. Als vetten vaak worden weggespoeld door warm water of vaak worden weg gewassen door zeep, ontstaat een vet tekort in de huid. Dit betekent dat de huid vocht niet meer goed vast kan houden. Dit resulteert vervolgens in een droge huid.

Droge huid behandelen en voorkomen

Een droge huid kan worden herkend aan witte schilfers, jeuk en roodheid op de huid. Een droge huid kan op verschillende manieren worden voorkomen. Als eerst kan iemand ervoor kiezen om minder lang te douchen. Daarnaast is het van belang om met lauwwarm water te douchen. Genoeg water drinken en letten op een goede leefgewoonte zou ook verschil kunnen maken. Een droge huid kan worden behandeld door vooral een vette en verzachtende crème te smeren waar nodig. Naast de drogist, biedt bijvoorbeeld De Noordkroon zulke crèmes aan (noordkroon.nl).