Wellness Verzorging

Wellness en Verzorging voor Uzelf

Wanneer zijn vitamine d supplementen handig om te gebruiken?

Iedereen kent de vitamine d supplementen wel en de meeste mensen onder ons zullen meteen een link leggen met dat heerlijke zonnetje wat met grote regelmaat schijnt. Toch zit het anders in elkaar dan dat je in de eerste instantie zult denken. Eigenlijk is vitamine d helemaal geen vitamine maar een hormoon.

Wat doen vitamine d supplementen met ons lichaam?

Niet alleen de supplementen maar natuurlijk ook de gewone vitamine d doet veel met ons lichaam. Ze zorgen voor diverse functies. De belangrijkste functies van de vitamine d is dat ze zorgen voor onze tanden en botten. Zowel calcium als vitamine d zorgen namelijk voor de sterkte daarvoor. Wanneer je niet genoeg vitamine d zelf aanmaakt dan is het goed om vitamine d supplementen in te gaan nemen.

Vitamine d werkt ook ondersteunend voor het immuunsysteem, de gezondheid van je zenuwstelsel en voor je hersenen. Tevens reguleert het mee in je insulinespiegel. Wanneer we gaan kijken naar vitamine d en bepaalde ziekten die chronisch zijn zien we dat er een omgekeerd verband bestaat tussen die twee. Dit komt onder andere voor bij colorectale kanker, diabetes en cardiovasculaire ziekten.

Is vitamine d tekort gevaarlijk?

Er zijn een aantal verschillende redenen te noemen hoe het komt dat mensen niet genoeg vitamine d op kunnen nemen. Het hangt af van je huidtype. Mensen met een donkere huid kunnen het minder makkelijk opnemen. Zijn zullen dus vaak extra vitamine d moeten gaan slikken. Maak je veel gebruik van zonnebrandcrème dan kan de vitamine d ook niet goed doordringen in je huid en kan er dus ook een tekort ontstaan.

De gevolgen van een tekort aan vitamine d zijn vooral terug te zien in je botten die dan op dat moment minder sterk zullen zijn. Je boten krijgen niet genoeg mineralen binnen die botopbouwend zijn.

Vrouwen die zwanger zijn en last hebben van een vitamine d tekort kunnen zwangerschapsvergiftiging gaan ontwikkelen. Dit kan weer zorgen voor een vroeggeboorte.

Bij kinderen kan het de Engelse ziekte veroorzaken. Dit kan zorgen voor een verkromming van de ledematen, knobbels op de ribben of een groot rechthoekig hoofd.

Er zijn nog een aantal dingen te noemen maar wanneer we het bovenstaande lezen dan kunnen we er al wel uit opmaken dat een tekort aan vitamine d wel heel veel ernstige klachten kan geven.

Wat doe je aan een vitamine d tekort?

Allereerst kan je ervoor zorgen dat je wat meer zonnestralen opvangt. Toch is dit niet voor iedereen weggelegd omdat er ook mensen zijn die niet in de zon kunnen. Lukt het jou niet om het op deze manier aan te vullen dan is het raadzaam om in overleg met een arts te gaan denken aan een supplement.

Je kunt vitamine d supplementen verkrijgen via verschillende wegen. Zo is het gewoon bij de drogist of de apotheek te koop. Wil je het lekker makkelijk thuis laten bezorgen dan kun je een kijkje nemen op Benfida.com en het bij hun bestellen.